Recunoasterea oficiala a duminicii ca prima zi a saptamanii de catre Biserica Ortodoxa

 

 

Sa se revizuiasca, primesc!..dar sa nu se schimbe nimic!’’ (Farfuridi, O scrisoare pierduta de I.L.Caragiale)

La Şedinţa Sfântului Sinod din vara lui 2010 , în 6 iulie, când s-a aprobat textul calendarului pentru anul 2011, s-a ridicat problema uniformizării calendarului pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română şi toţi membrii Sfântului Sinod au fost de acord că este mai potrivită începerea săptămânii cu ziua de duminică’’ a declarat părintele consilier Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, informează Agerpres.


Acesta a precizat că începerea săptămânii cu ziua de duminică nu este ceva ieşit din comun şi nu schimbă semnificaţia zilelor. "Pentru noi, creştinii, ziua de Duminică este cea mai importantă zi din timpul săptămânii. La fiecare Sfântă Evanghelie, fie că e vorba de Matei, de Marcu, Luca şi Ioan, veţi găsi menţionat faptul că Hristos a înviat în prima zi din săptămână, adică ziua de Duminică. În mod firesc, săptămâna în biserică trebuie să înceapă cu ziua de Duminică. Pe de altă parte, este o strânsă legătură între ziua de Duminică şi slujbele care sunt oficiate zilele următoare. Avem Duminica a doua după Rusalii şi săptămâna care urmează trebuie să fie a doua după Rusalii. Nu reprezintă o noutate, am cercetat mai multe calendare - şi din 1912, şi din 1916, 1923, prin sondaj - şi în toate aceste calendare săptămâna începe cu ziua de Duminică, este ziua Domnului, cea mai importantă din punct de vedere creştin, şi acest lucru se regăseşte şi în calendarele bisericilor ortodoxe surori", a explicat părintele consilier Constantin Stoica.

Singura parte ‘’buna’’ a acestei recunoasteri este faptul ca nici o gura nu mai poate invoca schimbarea zilei a 7-a din sambata(sabat) in prima zi a saptaminii, duminica (ziua dedicata in imperiul roman zeului soare Sol Invictus). Duminica este intr-adevar prima zi a saptaminii conform istoriei si conform vechiului si noului Testament. 

Faptul ca duminica, prima zi a saptamanii , este recunoscuta oficial de sistemul religios ortodox, a produs stupoare printre enoriasii bisericii ortodoxe, ignoranta si dispretul unora fata de alte ‘’culte si secte’’ sabatariene impiedicand intelegerea corecta a acestei repuneri in drepturi a ordinii zilelor saptaminii.

De aceea , a fost nevoie de multiple explicatii oficiale menite sa calmeze spiritul inflamat al unor mari mase de fanatici religiosi, convinsi fiind ca ‘’ortodoxia s-a dat cu sectele si cu evreii‘’ (de parca proorocii si apostolii nu ar fi fost tot evrei, ca si textele biblice , ca dealtfel si Isus Hristos .Sau era oare ‘’crestin –ortodox’’ Isus Hristos?Nu cumva era ..evreu ?)

Nici vorba. Ortodoxia nu ‘’s-a dat cu sectantii, sau cu evreii’’ nici nu a schimbat ziua lor de inchinare din duminica (prima zi) , in Sabat ( ziua a 7-a a saptamanii, conform Vechiului si Noului Testament zi de odihna) .

E vorba doar de designul calendarului ortodox, niste ridicole liniute rosii ,o schimbare de FORMA si nu de fond, dupa cum afirma conducerea BOR: "În calendarul creştin - ortodox român pe anul 2011, duminica nu mai apare barată cu două linii roşii, ci există o continuitate între duminică şi luni, pentru a sublinia adevărul din Sfânta Evanghelie că Domnul nostru Iisus Hristos a înviat în prima zi a săptămânii, care urmează după sâmbătă (cf. Matei 28, 1; Marcu 16, 2, 9; Luca 24, 1; Ioan 20, 1). Deci, nu se schimbă nimic în calendarul creştin - ortodox pe anul 2011, ci doar se subliniază adevărul că duminica, ziua Domnului, adică ziua Învierii Lui din morţi, este ziua de sărbătoare care ne dăruieşte lumină pentru toată săptămâna, ca noi să trăim viaţa în lumina Învierii lui Hristos şi să ne pregătim pentru învierea noastră", se arată în comunicatul citat.

Patriarhia Română aminteşte că în calendarul creştin-ortodox al Bisericilor de limbă greacă, acesta fiind calendarul de bază al Ortodoxiei, duminica apare ca fiind prima zi a săptămânii, după cum spune Sfânta Evanghelie, iar luni a doua zi.

Farfuridi, celebrul personaj din ‘’O scrisoare pierduta’’ de ILCaragiale, este etern: ‘’ “Ori sa sa revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc ! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele…esentiale !”


"În concluzie, calendarul creştin - ortodox român pe anul 2011 nu schimbă cu nimic ordinea zilelor, ci doar subliniază că săptămâna nu începe cu luni, zi de lucru, ci cu o zi duhovnicească şi anume duminica, zi de sărbătoare şi de odihnă. Pentru oamenii care nu cunosc suficient Sfânta Evanghelie şi înţelesul calendarului, ziua de luni este considerată prima zi a săptămânii, întrucât este prima zi de lucru din săptămână, dar pentru creştinii duhovniceşti şi cunoscători ai Sfintei Evanghelii şi ai Tradiţiei duhovniceşti a Bisericii, ziua întâi a săptămânii este ziua Învierii, adică duminica. Prin urmare, nu trebuie să ne tulburăm şi nici să ne punem întrebări inutile, ci este nevoie de o înţelegere mai duhovnicească a calendarului şi a timpului vieţii noastre, ca timp al mântuirii care are în centrul lui adevărul Învierii lui Hristos, ca temelie a învierii noastre din păcat şi din moarte", afirmă sursa citată.

Daca tot au rascolit arhivele BOR ,puteau sa gaseasca(daca ar fi dorit ..) cum suna traducerea Sfantului Sinod la 1914 ,si a preotilor profesori Gala Galaction si Vasile Radu , dupa textele originale ebraice si grecesti : "Adu-ti aminte de ziua Sîmbetei ca s-o sfintesti pre ea. Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau, dar ziua Sîmbetei este ziua de odihna închinata Domnului Dumnezeului tau. Sa nu faci nici o lucrare în ea. Caci în sase zile a facut Domnul cerurile, pamîntul si marea si tot ce este în ele, iar în ziua Sîmbetei s-a odihnit. De aceea a binecuvîntat Domnul ziua Sabatului (Sîmbetei) si a sfintit-o".

Iisus Hristos nu a schimbat nici o iota,nici o slova,nici o litera din nici o Lege scrisa de Dumnezeu Tatal in Decalog, pentru ca Isus Hristos a declarat in mod repetat: ''cãci M-am pogorât din cer ca sã fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M-a trimis. '' Ioan 6:38, '' Eu nu pot face nimic de la Mine însumi: judec dupã cum aud; si judecata Mea este dreaptã, pentru cã nu caut sã fac voia Mea, ci voia Tatãlui, care M-a trimis.'' Ioan 5:30, '' Iisus le-a zis: "Mâncarea Mea este sã fac voia Celui ce M-a trimis, si sã împlinesc lucrarea Lui.'' Ioan 4: 34 . 

Ca si crestin, cum putem accepta ca sunt adevarate cuvintele Mintuitorului si in acelasi timp sa sustinem ca Iisus Hristos a schimbat ziua de inchinare din Sabat(ziua a 7-a) in duminica (prima zi a saptaminii)? Cu ce drept il numesc unii pe Iisus Hristos ’’calcator de lege’’ , exact ca si acum 2000 de ani , sustinand ca El ar fi calcat in mod expres Sabatul instituit de Dumnezeu ?

Daca ar fi vrut Iisus Hristos sa schimbe ziua de odihna din Sabat(Sambata) in alta zi, duminica,martea sau oricare alta zi, ar fi spus foarte clar acest lucru, i-ar fi invatat pe ucenici sa faca intocmai , si apostolii la randul lor ar fi invatat multimile sa schimbe sabatul existent cu alta zi hotarita de Iisus.

Dar NU exista nici o dovada scrisa in acest sens in Noul Testament, dimpotriva, Hristos Insusi participa in fiecare Sabat la adunarile sinagogii, invata norodul lumina adevarului si vindeca oameni fizic si spiritual, spunand:’’ Sã nu credeti cã am venit sã stric Legea sau Proorocii; am venit nu sã stric, ci sã împlinesc. '' (Matei 5: 17 )