NIMROD , Fondatorul idolatriei si al traditiilor păgîne, prezente si astazi in religii

 

Cele doua Babilonuri

Istoria dovedeşte că venerarea de către unele denominatiuni a icoanelor, a sfinţilor morţi şi a moaştelor, a cultului mortilor etc. şi tot ritualul lor inutil sunt împrumutate din surse păgîne.

Scuza papalităţii, căreia îi dă glas cardinalul Newman, este că deşi se recunoaşte că aceste lucruri sunt chiar «instrumentele şi anexele însoţitoare ale adorării demonilor», acestea au fost, totuşi, «sfinţite prin adopţie în biserică» (Newman, Development, p. 359, 360).

Babilonul a fost prima naţiune sau împărăţie după Potop şi cu ea a fost inaugurată închinarea idolatră.

Comparînd leremia 51:6-8 cu Apocalipsa 17:4, 5; 14:8 observăm că sunt folosite aproape aceleaşi expresii.

In leremia se spune că Babilonul antic a fost un potir de aur în mîinile Domnului, prin care toate naţiunile au fost îmbătate - îmbătate cu vinul falsei religii.

In Apocalipsa «Babilonul cel Mare» este numit «Mama desfrînatelor», sistemul părinte, care a făcut ca toate popoarele să bea din potirul ei de aur plin cu urîciuni, vinul falsei doctrine. Aşa cum Babilonul tipic a căzut, tot astfel Babilon cel Mare antitipic va cădea pentru a nu se mai ridica niciodată.Nimrod

Că Babilonul a fost prima naţiune după Potop este arătat în Geneza 10:8-12. Această referinţă ne furnizează, de asemenea, un indiciu al originii închinării la dumnezei falşi şi prin comparaţie cu anumite afirmaţii ale istorisirilor mitologice obţinem un alt indiciu al identităţii acestor zeităţi.

Citim: «Din Cuş s-a născut Nimrod: el a început să fie puternic pe pămînt. El a fost un vînător puternic înaintea Domnului; iată de ce se zice: Ca Nimrod, vînător puternic înaintea Domnului'. Şi începutul regatului său a fost Babel (Babilon, vezi traducerea Cornilescu revizuită, subsol; n. t.), Erec, Acad şi Calne, în ţara Şinear. Din ţara aceasta a intrat în Asiria; a zidit Ninive» etc. (traducerea Strong)

NIMROD - vînătorul cel puternic şi influenţa lui în lume

De ce ar face Biblia o menţiune specială despre Nimrod? Pentru că el a fost primul care a devenit puternic şi chiar pînâ în ziua de azi în ţările Babiloniei şi Asiriei numele Nimrod este foarte frecvent.

Cînd Moise a scris Geneza, cu toate că Nimrod murise de mult, numele lui devenise un proverb, aşa încît exista o zicală populară: «Ca Nimrod, vînător puternic înaintea lui Dumnezeu». Puterea lui sta în faptul că era vînător, pentru că trebuie să ne gîndim la condiţiile care erau pe pămînt în zilele lui.

briton-riviere-nimrod-paintNumai patru perechi de oameni fuseseră scăpaţi din apele potopului, dar multe feluri de animale ieşiseră afară din corabie; pe măsură ce aceste animale se înmulţeau, se poate înţelege cum teama faţă de cele mai feroce dintre ele îi cuprindea pe toţi oamenii.Si oamenii nu erau multi cand s-a nascut Nimrod lui Cuş, citeva zeci de  triburi.  Prin urmare, cel care omora tigrul, leopardul, leul, pitonul, era privit ca marele binefăcător, mai presus de toţi ceilalţi în a fi onorat de semenii lui şi comemorat de posteritate.

Popularitatea universală a unei persoane trebuie să fie o forţă benefică sau malefică pentru comunitate. Cu toate că Scripturile nu se referă direct la natura influenţei exercitate de Nimrod, putem conchide în mod sigur, după caracterul părinţilor lui şi din alte împrejurări, că nu era deloc buna.

Că bunicul său Ham avea înclinaţie depravată este dovedit în Geneza 9:18-25, în timp ce, în acelaşi context, lui Sem i-a fost dată o binecuvîntare specială datorită curăţeniei lui (versetul 26).

Astfel deducem că foarte de timpuriu după Potop rasa umană era divizată în două tabere, una pentru Domnul şi dreptate, în mijlocul căreia conducea Sem, cealaltă pentru nedreptate, al cărei principal apostat era Ham. Pe această ultimă ramură a rasei a descins Nimrod.

Din acest motiv este puţin probabil ca declaraţia potrivit căreia Nimrod era «un vînâtor puternic înaintea Domnului» sa semnifice ca el căuta în vreun sa-l  onoreze pe Domnul. In asemenea context sintagma «înaintea Domnului» implică mai degrabă o minimalizare a puterii lui Dumnezeu spre a o proteja pe a sa proprie.

Dindu-şi seama de condiţia ameninţată a rasei, Nimrod, încrezîndu-se in propriul curaj, s-a înfăţişat ca salvatorul cel tare al lumii, devenind cel puternic pe pâmînt, distrăgind atenţia oamenilor de la Dumnezeu. Rezultatul natural al admiraţiei pentru un om cu caracterul lui Nimrod trebuie să fi fost ,prin necesitate, distrugerea reverenţei faţă de Dumnezeu şi astfel a dus la adorarea şi venerarea creaturii în locul Creatorului.nimrod bull

In toate reprezentarile pe fresce, sculpturi, bazoreliefuri, Nimrod apare ca un suveran al animalelor, ca un vanator-imblanzitor de animale, avand toate caracteristicile fortei/vitezei/ferocitatii/puterii diferitelor soiuri de animale . Este oare intamplator ? Nicidecum.

Taurul era simbolul specific al lui Nimrod, fiind hieroglifa care îl înfăţişează ca pe «cel puternic» şi «domnul vînătoarei». In Asiria cuvîntul pentru «taur» mai semnifică şi «conducător» sau «prinţ» şi pentru acest motiv regii puternici ai Babiloniei şi Asiriei care au urmat şi l-au imitat pe Nimrod, primul rege, erau reprezentaţi de tauri mari cu cap de om.

Aceşti tauri aveau şi nişte aripi mari, întinse, spre a arăta că nu numai regele însuşi era un puternic, dar că avea şi «puternici» sub conducerea lui. Nimrod şi urmaşii lui sînt «puternicii»  sau ''uriasii'' despre care se spune în mitologie că s-au «răsculat împotriva cerului». Cuvîntul ebraic pentru «puternic» din Genesa 10:8 este «gheber» (acelaşi cuvînt este tradus «uriaş» în Iov 16:14 -versiunea King James; Războinic» - Cornilescu revizuită; n. t).

Un sinonim pentru gheber este «abir», dar «aber», pronunţat aproape la fel ca abir, înseamnă «aripă». Astfel, «Baal-abirin» înseamnă «Domnul celor puternici», în timp ce «Baal-aberin» înseamnă «Domnul aripilor», sau «cel înaripat» (cuvîntul abir apare în Judecători 5:22 - «de goana năvalnică a puternicilor săi» - Strong; n. t.; în timp ce aber se găseşte în Isaia 40:31 - «vor urca cu aripi ca vulturii» - Strong; n. t.). In Isaia 8:6-8 există o aluzie la «aripile» unui rege asirian. Cuvantul Baal este prezent de peste 50 de ori in scriptura, denumind o zeitate falsa idolatrizata de oameni.

Nimrod si-a dorit mai mult ca orice sa preia functia de Stapin peste tot pamintul si peste toate vietuitoarele pamintului si peste TOT ce misca si are suflare de viata de pe pamint, exact ca Adam, ''uitand'' ca aceasta atributie i-a fost data lui Adam direct de catre Dumnezeu ! Nimrod nu avea nici o calitate de urmas al lui Adam fiindca facea parte din samantza blestemata de Noe in Ham.

Nu se poate spune cu certitudine daca Nimrod si-a insusit in mod fraudulos hainele de piele de animal  facute de Dumnezeu lui Adam (si care probabil s-au pastrat din tata in fiu de-a lungul generatiilor patriarhale pina la Noe)sau daca era doar un barbat cu o forta extraordinara .  Cert este ca el a devenit un mare vanator/imblanzitor de animale, i se dusese faima in toata lumea de razboinic-vanator care rapunea lei, leoparzi , tauri  si orice fel de fiare si dobitoace care se inmultisera foarte mult dupa Potop , dupa cum ordonase Dumnezeu lui Noe :'' Scoate afara impreuna cu tine toate vietuitoarele de tot felul care sunt cu tine,atit pasarile cit si vitele si toate tiritoarele care se tirasc pe pamint; sa misune pe pamint, sa creasca si sa se inmulteasca pe pamint ''[Geneza 8: 17]

Cum a ajuns Nimrod primul dictator al lumii, razvratit impotriva lui Dumnezeu?

Sa observam derularea evenimentelor biblice urmatoare :

Inainte de a cadea in pacat , Adam a fost numit de Dumnezeu : Stapin peste'' pestii marii, peste pasarile cerului,peste  orice vietuitoare care se misca pe pamint''[Geneza 1:26]. Mai mult decit atit, Dumnezeu a adus toate fiarele pamintului la om,'' ca sa vada cum are sa le numeasca ''(Geneza 2:19) Asadar, fiarele pamintului isi plecau genunchiul in fata stapinului Om si-si primeau numele dupa cum le dadea acesta.

Aceasta supunere a animalelor  in fata Omului Adam, (imbracat dupa pacatuire in haine de piele de animal, facute de Dumnezeu ), a continuat multa vreme , pina cind pamintul a inceput sa se umple de silnicie , au aparut tot felul de monstruozitati de oameni-animale, uriasi, ciclopi, dinozauri , tot felul de MUTATII GENETICE infaptuite pe pamint prin ''bunavointa'' ingerilor cazuti , in frunte cu Satana si Azazel, prin linia genealogica a lui CAIN, ucigasul lui Abel .

Toate intocmirile gandurilor inimii Omului erau indreptate zilnic catre rau . '' Si Domnul a zis: '' Am sa sterg de pe fata Pamintului  pe omul pe care l-am facut, de la om pina la vite , pina la tiritoare si pina la pasarile cerului; caci Imi pare  rau ca i-am facut ''[Geneza 6:7]

Cu siguranta ca aceste haine facute de Insusi Dumnezeu ,Adam le-a purtat, le-a pastrat si le-a dat mai departe urmasilor lui, din patriarh in patriarh .  Dupa multe generatii, desi nu este specificat in Scriptura ca ar fi folosit hainele de piele facute de Dumnezeu ,   Noe , un descendent pe linie patriarhala din Adam , aduna animalele si fiarele pamintului, precum si pasarile cerului, din fiecare perechi , pe Arca ce le va salva vietile in timpul Potopului.

Poate fi doar o speculatie, dar Noe ar fi putut folosi hainele de piele de animal facute de Dumnezeu  stramosului sau Adam , si mostenite din tata in fiu pe linie patriarhala, pentru a avea o autoritate absoluta in a chema toate speciile pamintului si a le face sa il asculte supuse pe toata durata Potopului cit au stat laolalta in corabie. Dumnezeu i-a poruncit clar lui Noe: '' Din tot ce traieste, din orice faptura, sa iei cu tine in corabie cite doua din fiecare soi, ca sa le tii vii cu tine; sa fie o parte barbateasca si o parte femeiasca ''

Nici un fel de animal mutant genetic nu a urcat pe corabia lui Noe ,nici un dinozaur , nici un urias,nici un ciclop si nimic abominabil in fatza Domnului nu a pus piciorul pe Arca, pentru ca nu recunosteau autoritatea Omului cel imbracat in haine de piele facute de Dumnezeu, si mai mult decit atit, Dumnezeu exact asta dorea: sa curete pamintul si vietatile creeate de El , de spurcaciunile mutante facute de  ingerii cazuti, si de marea masa a oamenilor cu linie genetica schimbata , fizic dar si spiritual, rebeli impotriva Lui Dumnezeu  si impotriva semenilor lor. Si toate acestea au pierit laolalta in Marele Potop .

Teama ''ancestrala'' a  animalelor fata de cel care poarta hainele facute de Dumnezeu le-a facut sa fie blinde si ascultatoare .Dupa retragerea apelor, '' toate dobitoacele, toate taratoarele, toata pasarile, tot ce se misca pe pamint, dupa soiurile lor, au iesit din corabie''odata cu familia lui Noe , si s-au inmultit si au umplut pamintul, asa cum poruncise Dumnezeu.

Dupa o vreme,  Noe '' a inceput sa fie lucrator de pamint, si a sadit o vie.A baut vin, s-a imbatat si s-a dezgolit in mijlocul cortului sau'' [Geneza 9: 21]

Cine mai era cu el in cort? Fiul lui , Ham . Ce face Ham cind il vede dezbracat pe Noe? Se duce la fratii lui si LE SPUNE ca tatal lor, Noe, este beat si gol in cort. Scriptura nu specifica daca Ham l-a ispitit pe tatal lor sa se imbete cu vin si sa se dezbrace pentru a ride de el in fata fratilor, cert este ca in cort erau doar Noe si Ham cind s-a intimplat nefericitul eveniment. Ceilalti doi frati erau afara .

Fratii lui , Sem si Iafet ,cind au auzit grozavia,  iau mantaua , o pun pe umeri ,''au mers dea'ndaratelea si au acoperit goliciunea tatalui lor; fiindca fetzele le erau intoarse, n-au vazut goliciunea tatalui lor'' [Genesa 9:23]

Noe se trezeste din ameteala vinului si cand afla ce i-a facut fiul sau cel mai tinar Ham, blesteama urmasii acestuia: '' Blestemat sa fie Canaan!Sa fie robul robilor fratilor lui!''  Noe blesteama samintza lui Ham , urmasii lui !

Cu siguranta va amintiti fragmentul din Geneza in care  Adam si Eva au pacatuit si s-au ascuns de Fatza Domnului  printre pomii din gradina. Explicatia lui Adam a fost:'' (Doamne) Ti-am auzit glasul in gradina; si mi-a fost frica , pentru ca eram gol, si m-am ascuns! ''[Geneza 3:10]

Geneza 3: 11 : '' Si Domnul Dumnezeu a zis : Cine ti-a spus ca esti gol?Nu cumva ai mancat din pomul din care iti poruncisem sa nu maninci?'' Si Dumnezeu blesteama sarpele si saminta lui ,fiindca i-a ispitit pe Adam si Eva si le-a dat cunostinta binelui si raului precum si a faptului ca sunt goi: ''Fiindca ai facut lucrul acesta, blestemat esti...Vrajmasie voi pune intre tine si femeie, intre saminta ta si saminta ei . Aceasta iti va zdrobi capul, si tu ii vei zdrobi calcaiul.''

Apoi, Dumnezeu le acopera goliciunea si rusinea pacatului lor cu haine de piele facute chiar de El.     Similar, Iafet si Sem acopera goliciunea tatalui lor Noe, iar acesta blesteama samantza lui Ham  cand '' a aflat ce-i facuse fiul sau cel mai tanar ''[Geneza 9: 24,25]

De aici incolo, incepe tragedia . Ham, fiul cu samantza blestemata, avea ca fii pe Cuş, Mitzraim, Put si Canaan . La randul lui, Cuş are copii pe Seba, Havila, Sabta, Raema si Sabteca, iar al 6-lea copil nu este nimeni altul decit NIMROD care, odata ajuns barbat, incepe sa fie puternic pe pamint '' atit de puternic incat Biblia mentioneaza acest lucru  precum si teritoriile pe care le-a cucerit , peste care a domnit si pe care le-a zidit: '' El a fost un viteaz vanator inaintea (impotriva) Domnului; iata de ce se zice: ''Ca Nimrod,viteaz vanator inaintea Domnului'' .El a domnit la inceput peste BABEL, EREC, ACAD si CALNE, in tara SINEAR.Din tara aceasta a intrat in Asiria; a zidit NINIVE, REHOBOT-IR , CALAH; aceasta este cetatea cea mare.'' [Geneza 10: 9-12]

Patriarhul Noe si urmasii lui

Ca lumea a căzut în necredinţă la scurt timp după Potop este dovedit în prima parte din capitolul 11 al Genezei. Marele istoric evreu Iosefus spune în confirmare: «Mulţimea era gata să urmeze hotârîrea lui Nimrod şi sa considere laşitate supunerea faţa de Dumnezeu.» -Antichităţi iudaice 1:4:2

Pină aici putem trage în mod rezonabil o concluzie din scurtele referiri la Nimrod date în Scripturi. Pentru a obţine mai multe informaţii despre acest vînâtor puternic trebuie să studiem paginile mitologiei in continuare ...Citeste mai departe >>