Intrebari si raspunsuri

Contraziceri in Biblie . Minuni mari si minuni mici ? Legea este modificabila? Vesnica nemultumire a omului.

 

Opinia unui cititor: ALIN: ''Dupa cum vad, principiul dupa care va formati convingerile religioase este "Sola Scriptura", adica in Biblie gasim tot, ceea ce nu apare in Biblie este o ratacire, inventie de-a clerului etc. Indiferent de ce religie apartineti sau daca apartineti vreuneia, acesta e un principiu de origine protestanta, aparut in ultimele cateva veacuri. Eu il vad ca pe o extrema, pe care de altfel o inteleg.

Clerul a avut abuzurile lui, in special cei din Apus, prin care completau Biblia cu ce li se parea lor convenabil in anumite situatii si se credeau un fel de surse ale voii lui Dumnezeu pe pemant, nu gestionari, detinatori sau calauze pe calea Adevarului cum mi s-ar parea normal. De aceea extrema actiunulor clerului a generat un raspuns la extrema cealalta, in care gasim fiecare tot ce trebuie sa stim in Biblie si nu mai avem nevoie de cler, ca sa nu mai riscam abuzuri din partea lor. Mi se pare de inteles, insa ma intreb cand o sa revina lucrurile pe calea de mijloc, la un echilibru. Dezaprob bineinteles neajunsurile Bisericii Ortodoxe (ma refer la ea pt ca e ce mai reprezentata la noi), dar dezaprob si principiul "Sola Scriptura" dupa care interpretati Sfanta Scriptura. Intai pentru ca in Biblie sunt foarte multe citate care se contrazic unele pe altele (o sa revin cu exemple daca chiar e necesar pentru niste oameni asa bine documentati) si apoi pentru ca Biblia insasi aminteste evenimente sau vorbe ale cuiva care nu sunt relatate nicaieri in Biblie, si mai mult ne spune chiar ca nu contine ea tot, ci doar ce a fost necesar sau posibil sa se scrie in anumite imprejurari, si majoritatea cartilor Noului Testament (care defapt face diferenta intre iudei si crestini) nu cu scopul de a avea noi o Biblie ci doar de a lamuri anumite probleme existente la momentul respectiv.

De exemplu Apostolul Ioan isi incheie Evanghelia asa: "Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus şi care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris. Amin." Sau Apostolul Pavel zice "Deci, dar, fraţilor, staţi neclintiţi şi ţineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră."(2Tesaloniceni 2:15) Sau in Fapte 20:35 "Toate vi le-am arătat, căci ostenindu-vă astfel, trebuie să ajutaţi pe cei slabi şi să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Iisus, căci El a zis: Mai fericit este a da decât a lua. "- cuvinte care nu apar nicaieri in relatarile scripturistice ca rostite de Hristos. Sau Pavel scrie "După cum Iannes şi Iambres s-au împotrivit lui Moise, aşa şi aceştia stau împotriva adevărului, oameni stricaţi la minte şi netrebnici pentru credinţă. " (2 Timotei 3:8)-eveniment sau nume care nu apar nicaieri in Vechiul Testament. Pe de alta parte e logic ca exista o Traditie, devreme ce colectia de scrieri pe care o numim azi Biblie s-a alcatuit mai tarziu, iar unele din ele nici nu au fost scrise pana catre sfarsitul secolului I. Evident crestinii primelor veacuri numai dupa Revelatia nescrisa puteau sa existe ca crestini.
Revenind la problema Sabatului, chiar daca nu ar exista decat Biblia ca referinta pentru crestini, mi se pare ilogic ca eu in ziua in care Hristos a inviat sa imi vad de lucru, doar pentru ca asa li s-a spus iudeilor. Bineinteles ca Iisus a mers in sinagoga sambata pentru ca acolo erau adunati toti si era mai usor sa vorbeasca multora deodata. Pe de alta parte cum credeti ca ar fi reactionat evreii daca le zicea
din start sa schimbe sambata cu duminica?''

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Raspunsul nostru pentru domnul Alin:

O veche zicala rabinica spune ca ''Oricine uraste inchinarea la idoli, poate fi numit evreu''. Noi uram idolatria, insa nu suntem evrei .


Adventistii spun'' cei care recunosc si respecta Sabatul biblic si recunosc principiul Sola Scriptura, pot fi numiti fratii nostri' .


Noi credem ca Decalogul este Legea data oamenilor de Dumnezeu si doar Vechiul si Noul Testament sunt sursa adevarului, revelat prin har si inspiratie divina unor oameni simpli pe parcursul istoriei lumii, dar alesi de Dumnezeu pentru acest scop. In acelasi timp, nu suntem adventisti.


Protestantii poate ca au pus bazele acestui concept de 'Sola Scriptura- Biblia si numai biblia!'' Si noi credem ca toata Scriptura a fost insuflata de Dumnezeu , pentru a ne fi ghid si calauza in viata, pe Calea ingusta care este Hristos. Dar nu suntem protestanti .


Oamenii, indiferent de parerile sau convingerile care le ai, tind sa te catalogheze: esti asa, sau esti altfel, esti cu aceia, sau esti cu ceilalti,  ori esti ca aceia, sau ca ceilalti. .'' Cand unul zice: "Eu sunt al lui Pavel!", si altul: "Eu sunt al lui Apolo": nu sunteti voi oameni de lume? '' (1 Corinteni 3, 4)


Noi insa, repetam dupa Hristos:'' Cine nu este cu Mine, este impotriva Mea'' (Matei 12:30, Luca 11:23)   Pentru noi nu exista religii, denominatii, doctrine, ortodocsi, catolici, protestanti, adventisti, penticostali,baptisti etc... Exista insa doar 2 cai: cu Hristos, sau impotriva lui .


Daca s-ar fi scris povestile vietilor tuturor ucenicilor, adeptilor lui Hristos,a minunilor si evenimentelor ce au avut loc atunci, e de la sine inteles ca nu ar mai fi existat o carte voluminoasa numita Biblie, ci o biblioteca imensa pe care n-am fi putut-o citi o viata intreaga; asadar, e oare vinovat Dumnezeu ca s-a gandit sa ne dea asa, doar un mic rezumat al acestui ghid de folosire al vietii ,numit Biblie?


Daca era o biblioteca intreaga , 90% din oameni s-ar fi vaicarit ca nu este timp sa o citeasca, la propriu. Asa cum este , e prea scurta ?


Vesnic nemultumiti suntem, cand e cald de ce e cald, cand vine iarna de ce e frig, daca nu e zapada, vai, de ce nu este zapada sa simtim ca este iarna?!? Cand vine zapada, oooo nuu , asa multa?? Ce ne facem cu ea? Cand vine primavara, of, Doamne, e bine dar uite ca sunt si inundatii. Vara vine in sfarsit, dar ,ce sa vezi, ba e seceta, ba e prea cald, de ce nu ploua?Daca ploua o saptamana non-stop, of , ce ne facem cu atata ploaie ne-am saturat!!! Vrem calduraaa! Acum, si caldura asta parca e prea de tot zau , ne deranjeaza, asa ca vrem racoare. Vine racoarea si frigul, ne e dor de vara si caldura. Vesnic nemultumiti suntem.
Eu ma intreb de unde are atata rabdare Dumnezeu cu noi?


In ceea ce priveste una sau mai multe ''contradictii din Biblie'' acestea sunt doar pentru cei care se poticnesc, le place sa se poticneasca si cauta poticnirile , nu pentru cei care apartin lui Hristos si il cauta cu inima deschisa 100%.


Am vrea o carte sfanta scrisa fara greseala fara cusur si fara posibilitatea de a fi interpretabila, eventual scrisa direct de degetul lui Dumnezeu. Chiar daca ar fi fost exact asa scrisa cap-coada , s-ar fi gasit destui care sa o conteste din varii motive si ''erori'' .


Exegetii l-ar fi trimis pe Dumnezeu la orele de gramatica pentru imbunatatirea nivelului de pregatire.


Dar avem chiar si texte scrise de Dumnezeu, cu degetul Lui. Ei si? Oamenii desconsidera ce li se pare lor ca nu e ok in acel text , accepta doar ce vor,  interpreteaza in functie de interese.


Deci pana si un text ca Decalogul scris de Dumnezeu este contestat, modificat, trunchiat, subminat, pentru ca asa este omul, vesnic nemultumit si gata sa sara in ''ajutorul'' Divinitatii pentru completari si adaugiri , ca si cum Dumnezeu nu s-ar descurca si singur.


Pina si unul ca Moise a dat cu textul de pamant si l-a facut bucati, desi era scris de Dumnezeu insusi. S-a enervat omu' ca multimea nu percuta la doctrina lui , si s-a razbunat pe texte, de parca ar fi fost Dumnezeu de vina ca gloata e nerabdatoare, iute la idolatrie si vesnic nemultumita???


De asta nici nu a mai facut  Dumnezeu a doua oara tablele de piatra, fiindca rabdarea Lui e nesfarsita, dar nu ne putem bate pe spate cu El .  Insa textul Legii a fost scris din nou pe tablele de piatra , de Dumnezeu,cu degetul Lui,  nu de Moise, ca sa nu existe in veci vreo indoiala cu privire la autoritatea celui care a stabilit Legea.

''Deci prin credinta desfiintam noi Legea? Nicidecum.   Dimpotriva, noi intarim Legea. '' (Pavel, Romani cap 3:31)

Spuneti ca  vi se pare anormal sa va vedeti de lucru in ziua in care Isus a inviat(duminica) , de ce va vedeti de lucru in ziua in care a vindecat un slabanog, un handicapat, pare-mi-se intr-o zi de Sabat?

E o minune mai mica decat invierea lui Hristos sau ce? Hristos face minuni mai mici si minuni mai mari?
Dar de ce vi se pare normal sa lucrati intr-o zi de luni, sau de joi, ori de miercuri, cand  a inmultit pesti si paini si a hranit mii de oameni? Ori  a mers pe apa, a vindecat copii, orbi, ciungi si schiopi? Ori l-a inviat pe Lazar din morti ? Sunt acestea minuni mai mici care nu trebuiesc''sarbatorite''?

De ce vi se pare normal sa lucrati intr-o zi de vineri, cand Hristos a fost rastignit pe cruce si pentru dvs?Pe acelasi considerent al sarbatoririi minunii invierii in fiecare ''duminica'' prin repaus si odihna, ar trebui ca in fiecare zi de vineri sa fie sarbatorit tot prin repaus si odihna actul sacrificiului suprem al lui Hristos , la fel de important ca si invierea, pentru ca fara ziua crucificarii lui nu ar fi existat ziua invierii lui.


Daca Isus Hristos ar fi vrut sa-i serbam fiecare din aceste minuni, am fi murit de foame ca nu mai lucra nimeni in nici o zi. Asa ca NU A DAT NICI O LEGE NOUA  de sarbatorire a unei minuni facute de Dumnezeire care sa schimbe sau sa modifice vreun cuvant din Decalog ,ci a venit  ca sa IMPLINEASCA LEGEA DEJA DATA , fiindca noi nu am fost in stare sa implinim cele 10 porunci, ce se pot rezuma pe scurt intr-o singura fraza: sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau cu toata inima ta ,cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau, si pe aproapele tau ca pe tine insuti.

Si tot El ,singurul care a implinit Legea, a luat asupra lui si neputinta noastra, si pacatul nostru, si vina noastra, din acelasi motiv : pentru ca noi nu suntem in stare sa platim cu nimic ca sa ne rascumparam . Hristos nu mergea in Sabat la biserica sa gaseasca mai multa lume adunata cum spuneti, ci mergea pentru ca avea ''obiceiul'' acesta adanc intiparit in credinta lui : ''A venit in Nazaret, unde fusese crescut; si, dupa obiceiul Sau, in ziua Sabatului a intrat in sinagoga. S-a sculat sa citeasca,'' (Luc.4:16)


Asadar, ramane pe cale logica de consecinta Legea decalogului in TOTALITATEA EI unitara din care nu se poate scoate nimic si nu se poate adauga nimic, nici chiar minunile facute de Hristos pe pamant, fiindca Dumnezeu nu se contrazice pe Sine Insusi, ci se Adevereste pe Sine Insusi.

''M-am coborât din cer, nu ca să fac voia mea, ci voia Celui ce M-a trimis pe Mine." (Ioan cap 6, 38)

Iar Decalogul nu este un text introdus in ''colectie'' de vreun Sinod de la Iamnia (100 d.H)sau Canon Muratori(170 d.H)  dupa Evenimentul Hristos , ci este insasi baza si fundamentul credintei iudaice, Hristice si apostolice, crestine .

Hristos Fiul nu revoca legile date de Dumnezeul Tatal, nu le schimba si nu le inlocuieste cu ''sarbatorirea''minunilor pe care tot prin Tatal le-a facut El pe pamant. Doar un fiu al intunericului si-ar aroga o importanta a faptelor mai presus de Acela care  l-a trimis, doar un intunecat ar cere oamenilor sa-i sarbatoreasca minunile in detrimentul Legii date de Dumnezeu Tatal.

Si aceasta din acelasi motiv, pentru ca Dumnezeu Fiul nu se contrazice pe Sine Insusi cu Dumnezeu Tatal, ci se adevereste prin Duhul Sfant pe Sine Insusi in Dumnezeu Tatal, fiindca UNUL sunt.     Amin.