Sigiliul Sabatului

 

Isus Hristos : ''Ati desfiintat frumos porunca lui Dumnezeu, ca sã tineti datina voastrã.'' (Marcu cap 7, vers 9)

Sigiliul este un element important al AUTORITATII si este folosit de conducatori,regi, imparati, legiuitori, institutii, pentru a insemna cu autoritatea vointei lor un document , o hotarire sau o lege, in asa fel incit sa-i confere putere si autoritate in fata lumii, iar lumea sa se supuna acelei legi si sa-i recunoasca AUTENTICITATEA.

Ce contine un sigiliu?

O pecete sau un sigiliu  se aplica pe actele oficiale ale unei tari sau ale unei autoritati internationale. Scopul sigiliului este acela de a dovedi ca în spatele documentului se afla o autoritate reala.

Ca sa fie valabil un Sigiliu contine 1) NUMELE . 2) TITLUL si 3 ) TERITORIUL peste care se întinde si se exercita puterea administrativa a acelei autoritati care a emis si a sigilat acel document, fie ca este institutie, presedinte, legiutor etc.

Sigiliul Sabatului Lui Dumnezeu

Aceste 3 elemente cheie sunt prezente si in Sigiliul Sabatului biblic, pe care Dumnezeu l-a scris El insusi in DECALOG .

Iata cum suna traducerea Sfantului Sinod la 1914 si a preotilor profesori Gala Galaction si Vasile Radu , dupa textele originale ebraice si grecesti :

"Adu-ti aminte de ziua Sîmbetei ca s-o sfintesti pre ea. Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau, dar ziua Sîmbetei este ziua de odihna închinata Domnului Dumnezeului tau. Sa nu faci nici o lucrare în ea. Caci în sase zile a facut Domnul cerurile, pamîntul si marea si tot ce este în ele, iar în ziua Sîmbetei s-a odihnit. De aceea a binecuvîntat Domnul ziua Sabatului (Sîmbetei) si a sfintit-o"

Ce spune Dumnezeu in Biblie despre importanta acestui SEMN/SIGILIU ?

Ezechiel cap 20, verset 20 : ''Sfintiti Sabatele Mele, cãci ele sunt un semn între Mine si voi, ca sã stiti cã Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru!"

Ezechiel cap20 :12 :'' Le-am dat si Sabatele Mele, sã fie ca un semn între Mine si ei, pentru ca sã stie cã Eu sunt Domnul, care-i sfintesc.''

Exod cap 31: 13 :'',Sã nu care cumva sã nu tineti sabatele Mele, cãci acesta va fi între Mine si voi, si urmasii vostri, un semn dupã care se va cunoaste cã Eu sunt Domnul, care vã sfintesc.''

Asadar, Sabatul nu apartine nici unei denominatiuni crestine in mod special, nici adventistilor, nici doar a evreilor, ci a fost dat TUTUROR oamenilor ca un semn /sigiliu intre Dumnezeu si noi, cei care il recunoastem ca Tata ceresc si Ceeator al nostru :

Marcu cap 2: 27 :  Isus Hristos :''Sabatul a fost fãcut pentru om, iar nu omul pentru Sabat ; asa cã Fiul omului este Domn chiar si al Sabatului."

De unde vin numele zilelor ?

Sâmbãtã provine dintr-o variantã a latinescului sabbatum, care la rândul lui vine prin intermediul termenului grec ‘' sabanon ‘', din ebraicul šabbath care inseamna „ziua de repaus saptaminal", derivat de la šabath „a se odihni".

(romana : simbata ; italiana : sabato ; spaniola : sábádo. ;  germana: samstag ... )

Isus Hristos ce zi de odihna a tinut ?

In Evanghelia dupa Luca citim despre Isus :

''A venit în Nazaret, unde fusese crescut; si, dupã obiceiul Sãu, în ziua Sabatului, a intrat în sinagogã.''

Daca Isus Hristos , in timpul vietii pamintesti, ne-a dat acest exemplu , cine sunt cei care AU SCHIMBAT sabatul adevarat, sigiliul Lui Dumnezeu, si pentru ce au facut aceasta?

Tertulian, preot care a trait intre anii 160-240 dupa Hristos, scria in ''Contra lui Marcion'' carta a 4-a, cap 12:   '' Hristos a fost numit Domn al simbetei pentru ca El a sustinut Simbata ca pe ceva al Sau. Hristos nu a desfiintat Simbata pe care El o tinea ''

Isus Hristos spune foarte clar, in evanghelia dupa Matei, capitolul 5 , incepind cu versetul 17:

'' Sã nu credeti cã am venit sã stric Legea sau Proorocii; am venit nu sã stric, ci sã împlinesc.Cãci adevãrat vã spun, câtã vreme nu va trece cerul si pãmântul, nu va trece o iotã sau o frânturã de slovã din Lege, înainte ca sã se fi întâmplat toate lucrurile.''

Asadar, nici o porunca din decalog, nici un cuvint nici o litera nu poate fi schimbata de NIMENI , pentru ca Legea morala a Lui Dumnezeu este vesnica !

Nici Isus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, nu modifica si nu schimba nici o lege data de Tatal Ceresc , ci le implineste!  Prin modul Lui de viata, prin exemplul Lui, prin curatia si sfintenia Lui, prin ascultarea neincetata de Tatal Ceresc, Isus Hristos este exemplul perfect de ascultare si sfintenie pe care trebuie sa-l urmam.

Cine spune ca il asculta pe Hristos, si ca ii este credincios, dar face ALTFEL decit a facut Hristos ,acela nu are NIMIC de a face cu Hristos.

Si nu vor fi putini cei care se vor mira consternati la judecata de faptul ca Isus Hristos ii va privi cu ostilitate :    ''Multi Îmi vor zice în ziua aceea: "Doamne, Doamne! N-am prorocit noi în Numele Tãu? N-am scos noi draci în Numele Tãu? Si n-am fãcut noi multe minuni în Numele Tãu?"    ( Matei cap 7 , vers 22)

Ce le raspunde Isus ?

'' Atunci le voi spune curat: " Niciodatã nu v-am cunoscut; depãrtati-vã de la Mine, voi toti care lucrati fãrãdelege." (Matei cap 7, verset 23)

Daca oamenii nu urmeaza Legea in autenticul ei, daca o schimba , o trunchiaza, o amesteca , o modifica dupa interesele lor, atunci acesti oameni lucreaza FARA DE LEGE .

Si vor intra in categoria celor alungati de Hristos din Imparatia Cerurilor , chiar daca toata viata au propovaduit,au facut minuni in Numele Lui, chiar daca toata viata au crezut ca Ii slujesc Lui Hristos .   Incredibil,nu ?   Totusi,  insusi Hristos spune foarte clar :  '' Atunci le voi spune curat: "Niciodatã nu v-am cunoscut; depãrtati-vã de la Mine, voi toti care lucrati fãrãdelege."

Nu  este cale de evitare, nu este metoda de pacalire sau de trisare, nu exista posibilitate de mantuire fara ascultare 100 % dupa modelul si sfaturile date de Isus Hristos, fiindca El spune: '' Nimeni nu vine la Tatãl decât prin Mine.''

Doar un om inconstient  poate sa creada si sa spere ca ii slujeste Lui Isus si totusi sa faca dupa cum il taie pe el capul, sa asculte de invataturi si datini omenesti '' ca asa am apucat noi din mosi stramosi , ca asa este datina , ca asa zice sfinta traditie etc''  mai presus de invatatura Lui Hristos.

Ce spune Isus Hristos despre cei care cred ca ascultarea de datini si invataturi omenesti le ajuta cu ceva?

'' Degeaba Mã cinstesc ei, dând învãtãturi care nu sunt decât niste porunci omenesti. Voi lãsati porunca lui Dumnezeu, si tineti datina asezatã de oameni. '' (Marcu cap7, 7 )''"Ati desfiintat frumos porunca lui Dumnezeu, ca sã tineti datina voastrã. ''

Isus Hristos se referea la orice fel de schimbare sau modificare a poruncilor Lui Dumnezeu, in trecut prezent si viitor. El nu vorbea doar oamenilor din aceea vreme in contextul respectiv, cuvintele Lui sunt universal valabile si pentru toate categoriile de oameni si pentru toate vremurile.

Cine crede ca aceste cuvinte ale Lui au aplicabilitate doar pentru trecut,ca au fost spuse doar pentru evrei,  ce rost mai are sa creada sau sa spere pentru viitor o mantuire daca Isus a vorbit doar pentru evrei?

Noi am IMPORTAT credinta monoteista de origine iudaica acum aproape doua milenii, si daca tot am primit aceasta credinta cu tot ce contine ea si cu toate radacinile si originile ei, cu ce drept venim sa facem modificari in textul Legii si al adevarului ?

Nu putem sa alegem doar ce ne convine din cuvintarile Lui, si sa respingem ce vine in contradictie cu apucaturile noastre, cu obiceiurile noastre ''traditionale'', fiindca aceasta nu mai este ascultare ci prefecatorie inutila, care poate ''da bine'' in ochii lumii dar pe Dumnezeu nu-l pacaleste nimeni, asta este foarte clar.

Si la ce ne-ar folosi sa tinem cu dintii de datinile si traditiile omenesti, si sa ne tot ne batem cu pumnul in piept ca ''pentru cinstirea Lui Dumnezeu'' o facem, cind El insusi ne spune ca ESTE INUTIL, ESTE DEGEABA toata aceasta mascarada omeneasca de datini si schimbari de lege ?

''Degeaba Mã cinstesc ei, dând învãtãturi care nu sunt decât niste porunci omenesti. Voi lãsati porunca lui Dumnezeu, si tineti datina asezatã de oameni.''

De unde a pornit schimbarea sigiliului Sabatului ? Cine sunt cei care au initiat aceasta miscare de pacalire a crestinilor si pentru ce motiv? Citeste mai mult :