Daniel si talmacirea visului regelui Nebucadnezar

 

Sunt multi admiratori si practicanti ale diverselor forme de ocultism care se folosesc de numele profetului Daniel si de relatarile biblice,spre a-si justifica ‘'credinta''in astrologie si talmacirea viselor si a altor aberatii pe care le practica, ca un argument impotriva zecilor de versete biblice in care Dumnezeu isi arata dezaprobarea si dezgustul fata de ocultism ,astrologie, ghicire si idolatrie.

Acesti practicanti /sustinatori arata cu aroganta spre Biblie , declarind ca ‘'se contrazice singura ‘' si ca ceea ce fac ei este ‘'sutinut chiar de Biblie, in cartea Daniel'' . Cine crede ca Biblia se contrazice cu ea insasi, are o problema in inima lui cu Dumnezeu, ochii le sunt acoperiti si urechile lor desi aud, nu pot sa inteleaga.

Este oare Daniel un ‘'ghicitor'', un ‘'cititor de vise'' ,un ‘'astrolog''care citeste viitorul, face el parte din categoria infierata de Dumnezeu pentru ca a fost numit ‘'seful'' talmacitorilor si cititorilor de vise de la curtea lui Nebucadnezar?

Nicidecum.

Ce se spune in Biblie despre Daniel si cei trei prieteni ai lui, copiii lui Iuda, Hanania, Mişael şi Azaria?

Daniel 1:17 Dumnezeu a dat acestor patru tineri ştiinţă şi pricepere pentru tot felul de scrieri, şi înţelepciune; mai ales însă a făcut pe Daniel priceput în toate vedeniile şi în toate visele.'' Dumnezeu a dat. El face. El da pricepere. El ofera rezolvare, nu omul. Daca cineva simte deja o iritare in adancul inimii citind ca doar Dumnezeu da pricepere,stiinta si intelegerea adevarului, inseamna ca incepe sa inteleaga ce este cu acea problema din inima care il impiedica sa primeasca adevarul..

Sa recitim conditiile in care a avut loc acest episod, si desfasurarea lui. Nebucadnezar a avut un vis care l-a tulburat foarte mult, dar l-a si uitat la trezire. Totusi, dorind sa cunoasca talmacirea lui cu orice chip, si-a chemat echipele de astrologi, cititori in stele, in zodiace, diagrame, cititori de vise, talmacitori, vrajitori si alte categorii de impostori care se aciuasera pe linga curtea regala spre a-i talmaci un vis despre care el nu-si mai amintea nimic! Decit ca l-a tulburat foarte tare...

Daniel 2:1'' În al doilea an al domniei lui Nebucadneţar, Nebucadneţar a avut nişte vise. Duhul îi era tulburat şi i-a pierit somnul. 2. Împăratul a poruncit să cheme pe vrăjitori, pe cititorii în stele, pe descântători şi pe haldei ca să-i spună visele. Ei au venit şi s-au înfăţişat înaintea împăratului. 3. Împăratul le-a zis: "Am visat un vis; duhul îmi este tulburat şi aş vrea să ştiu visul acela." 4. Haldeii au răspuns împăratului în limba aramaică: "Veşnic să trăieşti, împărate! Spune robilor tăi visul, şi-ţi vom arăta tâlcuirea lui!" 5. Împăratul a luat iarăşi cuvântul şi a zis haldeilor: "Mi-a scăpat din minte lucrul acela: dacă nu-mi veţi face cunoscut visul şi tâlcuirea lui, veţi fi făcuţi bucăţi, şi casele voastre vor fi prefăcute într-un morman de murdării. 6. Dar, dacă-mi veţi spune visul şi tâlcuirea lui, veţi primi de la mine daruri şi răsplătiri, şi mare cinste. De aceea, spuneţi-mi visul şi tălmăcirea lui!" 7. Ei au răspuns a doua oară: "Să spună împăratul robilor săi visul, şi i-l vom tălmăci!" 8. Împăratul a luat iarăşi cuvântul şi a zis: "Văd, cu adevărat, că voiţi să câştigaţi vreme, pentru că vedeţi că lucrul mi-a scăpat din minte. 9. Dacă deci nu-mi veţi spune visul, vă aşteaptă pe toţi aceeaşi soartă, fiindcă vreţi să vă înţelegeţi ca să-mi spuneţi minciuni şi neadevăruri, până se vor schimba vremurile. De aceea, spuneţi-mi visul, ca să ştiu dacă sunteţi în stare să mi-l şi tâlcuiţi!" 10. Haldeii au răspuns împăratului: "Nu este nimeni pe pământ, care să poată spune ce cere împăratul; de aceea niciodată niciun împărat, oricât de mare şi puternic ar fi fost, n-a cerut aşa ceva de la niciun vrăjitor, cititor în stele sau haldeu! 11. Ce cere împăratul este greu; nu este nimeni care să spună lucrul acesta împăratului, afară de zei, a căror locuinţă nu este printre muritori!" 12. La auzul acestor cuvinte, împăratul s-a mâniat şi s-a supărat foarte tare. A poruncit să piardă pe toţi înţelepţii Babilonului. 13. Hotărârea ieşise, înţelepţii începuseră să fie omorâţi, şi căutau şi pe Daniel, şi pe tovarăşii lui, ca să-i piardă.''

Ce face Daniel in aceste conditii, isi consulta horoscopul?Scoate astrogramele , umareste miscarile astrelor,face incantatii, vrajitorii? Daniel 2:17 ‘' Daniel s-a dus în casa lui şi a spus despre lucrul acesta tovarăşilor săi, Hanania, Mişael şi Azaria, 18. rugându-i să ceară îndurarea Dumnezeului cerurilor pentru această taină, ca să nu piară Daniel şi tovarăşii săi odată cu ceilalţi înţelepţi ai Babilonului. 19. După aceea, i s-a descoperit lui Daniel taina într-o vedenie în timpul nopţii. Şi Daniel a binecuvântat pe Dumnezeul cerurilor.''

Asadar, un om care lucreaza cu Dumnezeu, apeleaza DOAR la Dumnezeu cind are o problema, ii cere Lui sfatul si rezolvarea, fiindca doar Dumnezeu cunoaste viitorul si ce are sa se intimple. Daniel cere indurare la Dumnezeu pentru descoperirea talmacirii visului lui Nebucadnezar, si Il binecuvanteaza pentru raspunsul primit,fapt ce ii salveaza lui viata si celor trei Hanania, Mişael şi Azaria,precum si a astrologilor ,cititorilor in stele si ghicitorilor de la curtea regala ce mai ramasesera in viata. Iata cum , prin binecuvantarea lui Dumnezeu asupra celor patru tineri dintre copiii lui Iuda, se salveaza si vietile oamenilor care lucreaza fara de lege spre cunoasterea viitorului.

In timpul talmacirii visului, isi aroga cumva Daniel o singura clipa''intelepciunea''de a cunoaste el viitorul si ceea ce urmeaza sa se intimple? Se refera el cumva la sine insusi ca la un astrolog/prezicator intelept care stie sa rezolve problema imparatului?

Daniel 2:28'' Daniel a răspuns înaintea împăratului şi a zis: "Ce cere împăratul este o taină pe care înţelepţii, cititorii în stele, vrăjitorii şi ghicitorii nu sunt în stare s-o descopere împăratului. 28. Dar este în ceruri un Dumnezeu care descoperă tainele şi care face cunoscut împăratului Nebucadneţar ce se va întâmpla în vremurile de pe urmă.''...2:45'' Dumnezeul cel mare a făcut deci cunoscut împăratului ce are să se întâmple după aceasta. Visul este adevărat, şi tâlcuirea lui este temeinică."

Care este reactia acestui rege pagan, ce se inchina ‘'zeilor'', si statuetelor de lut, si credea in aberatiile astrologilor si a vrajitorilor de curte?'' 47. Împăratul a vorbit lui Daniel şi a zis: "Cu adevărat, Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor şi Domnul împăraţilor, şi El descoperă tainele, fiindcă ai putut să descoperi taina aceasta!"(Daniel 2:47)

Daniel, om  statornic in credinta lui si iubit de Dumnezeu , nu are nimic de a face cu uraciunea pustiiri ce lucreaza in ghicitori/prezicatori/astrologi/ezoterici/si alte categorii  care fac bani din inselatoriile lor , pe seama oamenilor creduli .

Acest Daniel ,om iubit de Dumnezeu, caruia i-au fost incredintate profetiile despre viitor , despre istoria lumii si despre vremurile sfarsitului ,se va ridica din morti in partea lui de mostenire de viata vesnica, si chiar Dumnezeu ii promite lucrul acesta:

Daniel 12:1:''1. În vremea aceea se va scula marele voievod Mihail, ocrotitorul copiilor poporului tău; căci aceasta va fi o vreme de strâmtorare cum n-a mai fost de când sunt neamurile şi până la vremea aceasta. Dar în vremea aceea, poporul tău va fi mântuit, şi anume oricine va fi găsit scris în carte. 2. Mulţi din cei ce dorm în ţărâna pământului se vor scula: unii pentru viaţa veşnică, şi alţii pentru ocară şi ruşine veşnică. 3. Cei înţelepţi vor străluci ca strălucirea cerului, şi cei ce vor învăţa pe mulţi să umble în neprihănire vor străluci ca stelele, în veac şi în veci de veci. 4. Tu însă, Daniele, ţine ascunse aceste cuvinte şi pecetluieşte cartea până la vremea sfârşitului. Atunci mulţi o vor citi, şi cunoştinţa va creşte." 5. Şi eu, Daniel, m-am uitat şi iată că alţi doi oameni stăteau în picioare, unul dincoace de râu, şi altul dincolo de malul râului. 6. Unul din ei a zis omului aceluia îmbrăcat în haine de in, care stătea deasupra apelor râului: "Cât va mai fi până la sfârşitul acestor minuni?" 7. Şi am auzit pe omul acela îmbrăcat în haine de in, care stătea deasupra apelor râului; el şi-a ridicat spre ceruri mâna dreaptă şi mâna stângă şi a jurat pe Cel ce trăieşte veşnic că va mai fi o vreme, două vremuri şi o jumătate de vreme şi că toate aceste lucruri se vor sfârşi când puterea poporului sfânt va fi zdrobită de tot. 8. Eu am auzit, dar n-am înţeles; şi am zis: "Domnul meu, care va fi sfârşitul acestor lucruri?" 9. El a răspuns: "Du-te, Daniele! Căci cuvintele acestea vor fi ascunse şi pecetluite până la vremea sfârşitului. 10. Mulţi vor fi curăţaţi, albiţi şi lămuriţi; cei răi vor face răul şi niciunul din cei răi nu va înţelege, dar cei pricepuţi vor înţelege. 11. De la vremea când va înceta jertfa necurmată şi de când se va aşeza urâciunea pustiitorului, vor mai fi o mie două sute nouăzeci de zile. 12. Ferice de cine va aştepta şi va ajunge până la o mie trei sute treizeci şi cinci de zile! 13. Iar tu, du-te, până va veni sfârşitul; tu te vei odihni şi te vei scula iarăşi odată în partea ta de moştenire, la sfârşitul zilelor."

Despre profetiile incredintate lui Daniel cititi aici>