Idolatria veche si moderna

 

Ieremia 10, 8 :''Toţi laolaltă, sunt proşti şi fără minte, ştiinţa idolilor nu este decât deşertăciune, e lemn!

Pavel, Romani 1, 22-23'' si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor ''

Idolatria este un termen folosit in general pentru a desemna cultul idolilor. El provine din traducerea în limba greacă a Vechiului Testament („Septuaginta") şi  denumirea de ''idolatri ''se referă la cei care îşi arată adorarea („latreia") pentru imaginile false, amăgitoare („eidola"). În latină „eidola" corespunde termenului generic de „simulacru", dat umbrelor, imaginilor înşelătoare. In DEX explicatia pentru ''idolatru '' este urmatoarea:  1) (Persoană) care se închină la idoli. ♦ 2) Fig. (persoană) care iubeşte pe cineva sau ceva cu pasiune, în mod exagerat, peste măsură.

Ce este scris in Biblie referitor la idolatrie? Ce spune Legea lui Dumnezeu despre adorarea obiectelor de cult, a oricaror infatisari si reprezentari a Divinitatii prin imagini, statui, pereti pictati, icoane, sculpturi ?

Deuteronom 4 : 15. Fiindcă n-aţi văzut nici un chip în ziua când v-a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheaţi cu luare aminte asupra sufletelor voastre, 16. ca nu cumva să vă stricaţi, şi să vă faceţi un chip cioplit, sau o înfăţişare a vreunui idol, sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei ‘' ..

Deuteronomul 4:23 Vegheaţi asupra voastră, ca să nu daţi uitării legământul pe care l-a încheiat cu voi Domnul, Dumnezeul vostru, şi să nu faceţi vreun chip cioplit, nici vreo înfăţişare oarecare, pe care ţi-a oprit Domnul, Dumnezeul tău, s-o faci.''

Dumnezeu cere omului in mod clar si repetat sa nu incerce prin diferite mijloace de exprimare ‘'artistica'' sa cuprinda Divinitatea Lui Atotputernica in materiale si forme mestesugite de maini muritoare si pacatoase, pentru ca aceste reprezentari nu sunt decit niste minciuni, niste lucrari inselatoare, niste lucruri de nimic : Ieremia 14. ‘' Atunci se arată omul cât este de prost cu ştiinţa lui, şi orice argintar rămâne de ruşine cu chipul lui cioplit; căci idolii lui nu sunt decât minciună, şi nu este nici o suflare în ei; 15. sunt un lucru de nimic, o lucrare înşelătoare, şi vor pieri, când va veni pedeapsa.''

Lumea se minuneaza privind lucrarile unor mari artisti ( sau anonimi) ce decoreaza catedrale, biserici, manastiri , locasuri de cult , capele, ramin muti de uimire privind ‘'maiestria ‘' mainilor pacatoase de muritori care au executat lucrarile respective si le admira cu piosenie si adanca reverenta . Iata ce spune Dumnezeu despre acestea: Ieremia 10 , 3-5 ‘' Caci obiceiurile popoarelor sunt deşarte. Taie un lemn din pădure; mâna meşterului îl lucrează cu securea; 4. îl împodobeşte cu argint şi aur, şi ei îl ţintuiesc cu cuie şi ciocane, ca să nu se clatine. 5. Dumnezeii aceştia sunt ca o sperietoare de păsări într-un ogor de castraveţi (Sau: ca un stâlp tras la strung); şi nu vorbesc; sunt duşi de alţii, pentru că nu pot să meargă." "Nu vă temeţi de ei, căci nu pot să facă nici un rău, şi nu sunt în stare să facă nici un bine."

Cu toate acestea, oamenii continua sa se inchine si sa ingenuncheze inaintea infatisarilor din locasurile de cult , adresindu-le rugaciuni unor ‘'imagini de sfinti ‘' zugravite pe peretii afumati de luminari sau asteptind raspunsuri si binecuvintari de la statuete si crucifixuri din lemn si piatra artistic lucrate (sau turnate ) :

Ieremia 10,8. :''Toţi laolaltă, sunt proşti şi fără minte, ştiinţa idolilor nu este decât deşertăciune, e lemn! 9. Ei aduc din Tarsis foiţe de argint şi aur din Ufaz; meşterul şi mâna argintarului le pun în lucru; hainele acestor dumnezei sunt de materii vopsite în albastru şi în purpură, toate sunt lucrate de meşteri iscusiţi. ‘'

Ziduri si lemne care nu folosesc la nimic, decit la inselarea oamenilor , care-si pun sperantele si asteptarile in lucrarea mainilor altor oameni ‘'mesteri iscusiti ‘' in loc sa-si puna sperantele si asteptarile in Mina lui Dumnezeu cel Atotputernic :

Isaia 46, 5 : '' Cu cine Mă veţi pune alături, ca să Mă asemănaţi? Cu cine Mă veţi asemăna, şi mă veţi potrivi? 6. Ei varsă aurul din pungă, şi cântăresc argintul în cumpănă; tocmesc un argintar să facă un dumnezeu din ele, şi se închină şi îngenunchiază înaintea lui. 7. Îl poartă, îl iau pe umăr, îl pun la locul lui; acolo rămâne, şi nu se mişcă din locul lui. Apoi strigă la el, dar nu răspunde, nici nu-i scapă din nevoie. 8. Ţineţi minte aceste lucruri, şi fiţi oameni! Veniţi-vă în fire, păcătoşilor."

Fi-ti oameni si veniti-va in fire , este degradant pentru Om sa ingenuncheze si sa se inchine inaintea naturii, a materiei, a formei si a culorii, a sunetului sau imaginii, sau inaintea altor oameni ! Omul, creatie a lui Dumnezeu, trebuie sa se inchine DOAR Lui Dumnezeu, Cel care l-a creat !

Aceasta cerere imperativa este prezenta nu doar in scrierile profetilor ci si in Decalog, scris cu degetului Lui Dumnezeu pe tablele de piatra date lui Moise:
Exodul 20:4 ''Să nu-ţi faci chip cioplit, NICI VREO INFATISARE a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Exodul 20:5 Să nu te închini înaintea lor, şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos ..''

Oamenii nu doar ca incalca ( in mod voit sau din ignoranta ) aceasta Lege data de Dumnezeu, dar merg pina intr-acolo incit de ingenunchiaza si se inchina la oase si ramasite pamintesti putrezite ale unor oameni ‘'canonizati'' ca sfinti , saruta cutiile si sicriele pline cu osemite si se inchina in fata unor mortaciuni si oase putrezite intr-o nebunie generala , intocmai ca oile care se arunca in prapastie dupa prima care a cazut acolo, fara sa se intrebe de ce fac asta,o fac pentru ca asa este ‘'traditia'' .

De ce fac ei toate aceste uriciuni in fata Domnului ? Din aceeasi prostie sau /ignoranta/rea vointa/necunoastere a Adevarului, intocmai cum faceau in vremea apostolilor oamenii martori la vindecarile miraculoase pe care Dumnezeu le facea prin ucenicii Lui :

Fapte 14, 11-18: ‘' 11. Iar mulţimile, văzând ceea ce făcuse Pavel, au ridicat glasul lor în limba licaonă, zicând: Zeii, asemănându-se oamenilor, s-au coborât la noi. 12. Şi numeau pe Barnaba Zeus, iar pe Pavel Hermes, fiindcă el era purtătorul cuvântului. 13. Iar preotul lui Zeus, care era înaintea cetăţii, aducând la porţi tauri şi cununi, voia să le aducă jertfă împreună cu mulţimile. 14. Şi auzind Apostolii Pavel şi Barnaba, şi-au rupt veşmintele, au sărit în mulţime, strigând, 15. Şi zicând: Bărbaţilor, de ce faceţi acestea? Doar şi noi suntem oameni, asemenea pătimitori ca voi, binevestind să vă întoarceţi de la aceste deşertăciuni către Dumnezeu cel viu, Care a făcut cerul şi pământul, marea şi toate cele ce sunt în ele, 16. Şi Care, în veacurile trecute, a lăsat ca toate neamurile să meargă în căile lor, 17. Deşi El nu S-a lăsat pe Sine nemărturisit, făcându-vă bine, dându-vă din cer ploi şi timpuri roditoare, umplând de hrană şi de bucurie inimile voastre. 18. Şi acestea zicând, abia au potolit mulţimile, ca să nu le aducă jertfă. ‘'

Pavel si ceilalti apostoli erau oripilati de ‘'adorarea si inchinarea'' pe care vroiau multimile sa le aduca lor , fiindca toata cinstea si lauda si slava este pentru Dumnezeu , si nicidecum pentru un apostol, un sfint, cu atit mai putin pentru osemitele lui putrezite!!

Abia au potolit multimile in vremea cind erau in viata, dar ce pot face oasele lor in ziua de azi, cind multimile dau navala cu aceeasi furie si se calca in picioare sa atinga si sa se inchine in fata moastelor/osemitelor unor oameni, fie ei ‘'sfinti'' , apostoli sau ''canonizati'' ?

Probabil ca apostolul Pavel i-ar lua efectiv la palme sa-i trezeasca din nebunia lor idolatra in care isi lasa saliva pe geamul relicvelor si moastelor . Dar avem un Dumnezeu VIU, binecuvintat fie Numele Lui, avem Invierea Lui Hristos in care credem , si pe Hristos ca Mare Preot in Ceruri, la dreapta Tatalui , mijlocind pentru noi !

Si lumea cauta binecuvintarile si minunile unor morti , unor oase putrezite?Cauta harul si binecuvintarea in ramasitele pamintesti ale unor oameni pacatosi (fiindca nu exista om fara de pacat care sa fi existat pe pamintul acesta, afara de Unul singur, si acela este Hristos ! ) ,cauta vindecarea si iertarea printre relicve omenesti , in loc sa ceara binecuvintarile la Dumnezeu Cel Viu,  in Numele Viului Isus Hristos  !

Totusi, de ce atita omenire este prinsa in intunericul nebuniei idolatre, ce putere ii tine sclavii acestor obiceiuri pagane care fac parte din cultul mortilor ? Raspunsul se afla si in Ieremia capitol 10, 14 :'' Şi cu privire la ei se împlineşte prorocia lui Isaia, care zice: ,Veţi auzi cu urechile voastre, şi nu veţi înţelege; veţi privi cu ochii voştri, şi nu veţi vedea. 15. Căci inima acestui popor s-a împietrit; au ajuns tari de urechi, şi-au închis ochii, ca nu cumva să vadă cu ochii, să audă cu urechile, să înţeleagă cu inima, să se întoarcă la Dumnezeu, şi să-i vindec.''

Lumea se lauda cu minunile facute de ‘'moaste'', de icoane , cu vindecarile si semnele pe care le fac acele osemite putrezite la care se inchina . De ce permite Dumnezeu astfel de lucruri sa se intimple?

Resemnat , apostolul Pavel intelege ca nu oricui ii este dat sa cunoasca Adevarul, decit celor rinduiti dinainte sa primeasca dragostea adevarului, lucru marturisit si in a doua epistola catre Tesaloniceni , vers 7-12 :'' Căci taina fărădelegii a şi început să lucreze... Arătarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne şi puteri mincinoase, şi cu toate amăgirile nelegiuirii, pentru cei ce sunt pe calea pierzării, pentru că n-au primit dragostea adevărului ca să fie mântuiţi. Din această pricină, Dumnezeu le trimite o lucrare de rătăcire, ca să creadă o minciună, pentru ca toţi cei ce n-au crezut adevărul, ci au găsit plăcere în nelegiuire, să fie osândiţi.''

Pentru aceasta taina faradelegii, minunile moastelor si a icoanelor , a picturilor si statuilor care ‘'pling'' , care lacrimeaza ulei, care ‘'vindeca'' , se desfasoara liber spune Pavel, ‘' Căci taina fărădelegii a şi început să lucreze; trebuie numai ca cel ce o opreşte acum să fie luat din drumul ei. ‘' aceasta lucrare de ratacire careia ia fost permisa activarea inca de pe vremea apostolica , pentru ca cei care nu iubesc adevarul sa creada o minciuna, niste minuni si semne false , ca sa se afunde tot mai mult in nelegiuire si sa fie osinditi .

Cutremuratoare afirmatii ale apostolului Pavel , nu? Trezeste fiori reci pe sira spinarii oricarui om care mai are un dram de judecata limpede. Cei care isi acopera ochii sa nu inteleaga si urechile sa nu auda pot fi linistiti mai departe, pentru ei exista mai intai ''traditie'' , ''sfintele moaste'', ''sfintii parinti'' si apoi Dumnezeu  si Cuvintul Lui ...

Mai sunt unii care incearca si se straduiesc sa explice si sa aduca argumente , ca ei nu se pot ‘'inchina'' fara sa ‘'vada ‘'ceva , o reprezentare , o infatisare a divinitatii in biserica, scotocesc dupa intelesuri subtile care sa le indreptateasca nelegiuirea idolatriei pe care o practica , se zbat in explicatii absurde si puerile numai sa nu renunte la micul lor pacat, fiindca prea este lipit de inima lor, n-au cum sa-l scoata de acolo!  

Pavel in Romani cap.1, 22-23 :''  S-au falit ca sunt intelepti, si au innebunit; si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare.''

Este impotriva traditiei, impotriva obiceiurilor lor, cum sa renunte la icoane si ziduri pictate? Cum sa renunte la cruciulita din ‘'lemn sfint''adus tocmai din Israel , la batistele cu care au atins sarcofagul cu moaste, cum sa renunte ei la iconita desenata pe o vedere mica ce o tin in portofel, pe spatele careia scrie ''made in china''  si pe care o pupa la nevoie sa-l scoata din belele sau sa-i poarte noroc ?!?

Mai repede renunta la Dumnezeu decit la aceste obiecte de idolatrie , pentru simplul motiv ca aceste obiecte, aceste icoane/crucifixuri nu-i cer sa respecte legi morale, nu-i mustra constiinta, nu-l deranjeaza cu nimic, stau cuminti la locul lor, mute, surde, oarbe, si neputincioase .

Pe cind Dumnezeu , le cere tot felul de lucruri suparatoare, cum ar fi sa renunte la pacatele lor in care isi gasesc placerea:  la bautura, la fumat, la droguri, la minciuna si furt,la pornografie, la curvie si adulter, la barfa si lacomie de bani, si la multe alte pacate placute omului . Un semnu' crucii facut in fata zugravelilor ‘'religioase'' si a lemnelor pictate, niste luminari aprinse si gata, fuga  la placerile zilnice , ne-am facut datoria de ‘'crestini'',venit, vazut, pupat , ne-am inchinat, am ingenunchiat, acuma sa ne relaxam cu un pic de pacate ca n-o fi foc, suntem oameni la urma urmei, ne trebuie si ceva entertainment ...

Aceasta religiozitate FALSA care nu reprezinta nimic in ochii Lui Dumnezeu este ca o plaga canceroasa ce inghite sute de milioane de oameni ce frecventeaza tot felul de biserici , ii devoreaza de vii fiindca ii tine departe de mantuire , le inchide drumul catre Hristos intr-o mlastina calduta numita''crestinism''formal , nici rece nici dar nici  fierbinte, ci caldut, despre care Dumnezeu spune in Apocalipsa 3, 15-16 : „Ştiu faptele tale: că nu eşti nici rece, nici în clocot. O, dacă ai fi rece sau în clocot! Dar, fiindcă eşti căldicel, nici rece, nici în clocot, am să te vărs din gura Mea.''

Vechea idolatrie nu a disparut, imbraca forme noi in biserica astazi, si ca si cum nu ar fi de ajuns , in epoca moderna au aparut noi forme de idolatrie , care pun orice altceva inaintea Lui Dumnezeu in inimile noastre, iar pe El il coborim pe locul 2, 3..sau deloc...dar despre aceste forme de idolatrie moderna intr-un articol viitor , probabil la fel de ...deranjant pentru majoritatea ''crestinilor'' formali , dar incurajant pentru multi altii aflati in cautarea Adevarului care elibereaza de intunericul mocirlos al faradelegii .